måndag 18 november 2013

Ekologiskt eller närproducerat?

Denna diskussion har jag stött på lite överallt på nätet på senaste tiden. Folk verkar helt enkelt förvirrade om vad som är bäst - ekologiskt eller närproducerat? Här krävs lite experthjälp för att reda ut problemet, och jag väljer att länka till sidan jag läste på för att reda ut detta dilemma. Naturskyddsföreningen - ekologiskt

Kort sagt kan man säga att mat som är ekologisk alltid är bättre för miljön. Alla gifter som sprids i naturen vid vanlig livsmedelsodling är ett mycket större hot mot miljön än transporterna är. MEN självklart ska man välja ekologiskt OCH närproducerat om den möjligheten finns. Då slår du ju ihjäl två flugor i en smäll - du slipper den stora mängden gifter och maten har inte åkt hur långt som helst. Detta är dock en knepig kombination i dagens läge då det helt enkelt knappt finns några sådana alternativ. Men välj då ekologiskt så långt det går, om fler väljer det kommer även producenterna nära oss inse att det är sådan mat vi vill ha - REN mat.

Här har ni även en länk till de 5 viktigaste livsmedlen att byta till ekologiskt! Naturskyddsföreningen - 5 varor att byta till eko

Hoppas ni blivit något klokare, och kom ihåg: Kan två personer som inte ens har fast anställning äta mer ekologiskt så kan du också! Och att byta ut en vara är alltid bättre än ingen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar